Küsitlus „Lapse puhkeaeg lasteaias“

Küsitlus „Lapse puhkeaeg lasteaias“

August 2024

11.sept osales ELAL esindus HTM-is arutelul, kus tegeleti määruse sõnastusega õpi- ja kasvukeskkonna nõuetele, mis sisaldavad nõudeid päevakavale, mille osa on puhke aeg. Ühises mõtteruumis oli lisaks haridusministeeriumile ka sotsiaalministeeriumi esindajad, alushariduse juhid, lasteaednikud, hoidjad, lapsevanemad, laste psühhiaatrid ja unespetsialist.

Et kujundada lasteaednike teemakohast arvamust, viis ELAL 23.08-09.09.2024 läbi küsitluse, milles osales 1523 lasteaia töötajat.

Küsitluse tulemustest selgus, et kõigist osalejatest 20 % (303) näevad, et hetkel kehtiva määruse sõnastus une aja kohta on sobiv: „Päevakava kohaselt võimaldatakse ühe kuni kolme aasta vanusele lapsele vähemalt üks kord päevane uneaeg. Vanematele lastele peab olema tagatud päevas vähemalt üks tund puhkeaega valikuvõimalusega une ja muu vaikse tegevuse vahel.“ ning valikuvõimalus une ja muu vaikse tegevuse vahel tagatakse alates nelja aasta vanustest lastest.

Küsitluses osalejatest 895 ehk 58,8% on seisukohal, et valikuvõimalus une ja muu vaikse tegevuse vahel tagatakse 5 ja 6 aastastele lastele.

Väidet, et „kõik lapsed peaksid lasteaias magama ilma valikuvõimakuseta une ja muu tegevuse vahel, toetas vastanutest 252 (16,5%).

Seisukohta, et „valikuvõimalus une ja muu vaikse tegevuse vahel on kõikidel lastel sh on valikuvõimalus ka 1-3 aastastel lastel“, toetas 40 vastanut (2,6 %).

Seisukohta, et „sõltumata vanusest ei ole ühelgi lapsel lasteaias puhkeaega“ toetas 20 vastanut ehk 1,3 %. Vastanutest 0,5 % andis muu vastuse.

Küsitlustulemusi kokkuvõtvalt analüüsides võib välja tuua, et lapse iga, kus tal tekib valikuvõimalus une ja muu vaikse tegevuse vahel, peaks küsitluses osalenute arvates tõstma ning olema tagatud alates 5 aastasele lapsele.

Eelpool toodule tuginedes võiks ELAL sõnastus määrusele olla järgmine:

„Päevakava kohaselt võimaldatakse ühe kuni nelja aasta vanusele lapsele vähemalt üks kord päevane uneaeg. Vanematele, alates viie aastastest lastest, peab olema tagatud päevas vähemalt üks tund puhkeaega valikuvõimalusega une ja muu vaikse tegevuse vahel.“

Küsitluses osalejad olid seisukohal, et määrus ei peaks täpselt ja kitsalt reguleerima nõudeid lasteaia päevakavala, vaid annaks üldised väärtused ja põhimõtted päevakava koostamiseks, jättes lasteaiale autonoomia arvesta lapse unevajaduse, kohalike olude ja lasteaia eripäraga. Sama seisukoht toodi ka kõigi 11.septembri kohtumisel osalenute poolt välja va unespetsialist.

Samuti toodi küsitluse vabades vastustes välja, et otsuse langetamisel, kas ja kui palju keegi peaks või ei peaks magama või puhkama, tuleks arvestada ja usaldada vastava ala spetsialistide, ekspertide ja õpetajate ettepanekuid st leida koostöine lahendus. Otsuse tegemisel on vajalik arvestada järgnevate aspektidega:

· Lapse personaalne unevajadus

· Lapse lasteaiapäeva pikkus

· Lasteaia personali ja ruumide võimalused

· Lapse vanuse kasvades puhkeaja pikkus lüheneb

· Lasteaed on kollektiivne asutus ning lõpuni individuaalne lähenemine ei ole võimalik

· Kuna lapse arengu toetamine toimub koostöös lasteaiaga, peaks lapsevanemale peale lapse lasteaiapäeva lapsega tegelemiseks jääma piisavalt aega, et tagada lapse igakülgne areng.

· Arvestada tuleks ka nende laste vajadustega, kes vajavad lõunast und

· Mõtestada lahti, mida tähendab vaikne tegevus

· Enne 5 eluaastat ei ole lapsele eakohane iseseisvalt otsustada magamise või mõne muu vaikse tegevuse vahel

· Eelkooliealisele lapsele ei ole arenguliselt eakohane püsida ühegi tegevuse juures kuni 1 tund sh vaikne tegevus.

Edaspidi on laste une ja puhkeaja teemaga seoses on vajalik teha laiapõhjalist selgitustööd nii lastevanemate kui lasteaednike hulgas, mille keskmeks on lapse arengupsühholoogia, toetavad ja usaldavad partnerlussuhted, vaimne ja füüsiline toetav ning turvaline keskkond.

Küsitluse tulemustest kokkuvõtte koostanud

ELAL juhatus